Nomadarbetare med kontoret fickan

Framtidens arbetsliv är redan här. För många är fasta arbetstider, en bestämd kontorsplats och regelbundna rutiner ett minne blott. För nomadarbetarna ryms istället kontoret i en laptop och i en mobiltelefon. Dagens arbetsplats väljs efter behov, dagsform och humör. Nomaderna bestämmer själva över sina arbetstider och många sköter sina jobb på ett fik, i en restaurang eller i en hotellobby. En stark samhällstrend är omställningen till frilans- och distansarbete, som accelererar såväl i Sverige som internationellt. Knappt halva den amerikanska arbetskraften förutspås vara frilansande år 2020. I Storbritannien antas frilans- och distansarbete vara normen inom bara tio år. Och i Sverige är 9 procent av befolkningen, cirka 470 000 människor, egenföretagare. Redan 2013 hade mer än vartannat svenskt företag anställda som arbetade hemifrån.

 

Dessutom har vi en ny generation på arbetsmarknaden som framför allt värdesätter självständighet, kreativitet och flexibilitet. Åtta av tio anställda under 30 år anser att möjligheten till flexibelt arbete är avgörande för valet av arbetsgivare. Ett förändrat arbetsliv ger nya möjligheter. Det vandrande laptopfolket behöver någonstans att sitta och jobba. Samtidigt har kaféer, hotell och restauranger fantastiska lokaler som står outnyttjade stora delar av arbetsdagen. Palaver är en ny tjänst som förenklar möjligheterna att jobba ”på stan”. Palaver är länken till attraktiva, inspirerande, centralt belägna arbetsplatser – kaféer, restauranger, hotellobbyer – runtom i Stockholm. Platser som uppfyller gästens behov av trådlöst internet, eluttag, lämplig ljudnivå och inredning som matchar mötets karaktär. Platser där det dessutom serveras ett gott fika – något som är viktigt på alla kontor. Palavers tjänster är också attraktiva för arbetsgivare. I takt med att lokalhyrorna i Stockholm stiger, och arbetsplatserna krymper, saknas ofta möteslokaler i de öppna kontorslandskapen. Dessutom behöver personal på fältet titt som tätt en plats att jobba en stund. Varför inte förlägga nästa personalmöte på en skön innerstadsrestaurang, eller avverka kundträffen på ett anrikt gammalt fik? Eller hjälpa den kringresande konsulten med tillgång till jobbplatser överallt?

 

Den mobila tjänsten Palaver är gjord för att stödja både den som ofta sitter ute och jobbar, och den som söker komplement till sin vanliga kontorsplats. Samtidigt gör Palaver det enkelt för kaféer och restauranger att skapa affärer av sina tomma lokaler.